Původ příjmení Flora
Text dotazu
Dobrý den.
Moc rád bych věděl jak mohli moji předci přijít ke jménu FLORA, odkud pochází a co přesně znamená?
Odpověď
-----Original Message-----
From: Ptejte se knihovny [mailto:ptejteseknihovny@nkp.cz]
Sent: Wednesday, July 07, 2010 11:23 AM
To: 'curartco@gmail.com'
Subject: RE: Co znamená příjmení Flora?
Dobrý den,
příjmení Flora, dle Moldanové, pochází ze zkratky osobního jména Florián.
Jméno Florián je z latinského Florianus - kvetoucí; český překlad: Květoň.
Další podoby jména: Flor, Florán, Floriš.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Flora dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je
121
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2010 12:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu