původ příjmení Bija
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ (význam) příjmení
Bija/Bijová. Nikde jsem ho nenašla. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel příjmení Bija není uvedeno v žádé publikaci o původu příjmení, které máme k dispozici. S dotazem se, prosím, obraťte na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, kontakt na adrese http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 33 mužů a 24 žen s příjmením Bija/-ová, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Dle webových stránek www.kdejsme.cz bylo registrováno nejvíce nositelů příjmení Bija-Bijová v oblasti Přerova či Valašském Meziříčí.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s.
ISBN 978-80-86781-03-8.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V
Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha:
Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2012 14:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu