Původ příjmení Balajka a Ošťádal
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení Balajka a Ošťádal.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale  příjmení Balajka/ Balajková se nám nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Pokud byste měl zájem můžete se se svým dotazem obrátit také na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk Český AV ČR. http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna, kde by Vám mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Příjmení Ošťádal/ Ošťádalová pak vzniklo z příčestí minulého činného moravského nářečního slovesa oščádat se = ostýchat se; lenošit; či z apelativa (= slovo obecného významu) oščádal = skrblík.
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2011 žilo v České republice, dle serveru www.kdejsme.cz, 733 osob s příjmením Ošťadal/ Ošťádalová. Z toho 360 mužů a 373 žen. Nejčastěji pak v Prostějově, Olomouci, Litoveli či Praze.
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
Projité zdroje:
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2012 11:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu