Původ příjmení
Text dotazu
Prosím o informaci o původu příjmení Bambásek.
První informaci o tomto jméně kterou jsem zjistil v matrice je z roku 1659 a
v gruntovní knize z roku 1638. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bambásek je zdrobnělinou příjmení Bambas. To má původ v apelativu (tj. slovo obecného významu) bambas ze západoevropského bombasin = druh tkaniny; též vzhledem ke zvukomalebnosti přezdívka hlučnému člověku.
Četnost výskytu příjmení Bambásek naleznete na internetových stránkách Ministerstva vnitra ČR na adrese http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d .
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.03.2009 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu