původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den, prosím ještě o pomoc při určení původu
příjmení:
Zigáček a Jančařík.
Děkuji mnohokrát a přeji pěkný zbytek dne.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Jančařík pochází od příjmení Janč, které bylo odvozeno příponou -č z osobního jména Jan. Jméno Jan je hebrejského původu (z hebr. Jochánán) a znamená "bůh je milostivý", popř. "bohem daný, milostivý dar boží".
Příjmení Zigáček bylo odvozeno od příjmení Ziga, které je domací podobou osobního jména Zikmund. Zikmund je jméno německého původu (staroněmecky Sigismund), lze je vyložit jako "vítězná ochrana", popř. "ochránce vítězství".
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 221 mužů a 259 žen s příjmením Jančařík/Jančaříková a 39 mužů a 39 žen s příjmením Zigáček/Zigáčková.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 75, 223. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010. Str. 196, 314. ISBN 978-80-200-1888-5.
https://www.kdejsme.cz/
Pokud budete potřebovat zjistit původ či význam dalších příjmení, využijte, prosím, výše uvedené publikace, které jsou běžně dostupné i ve fondech městských knihoven, případně ještě některý z následujících dokumentů:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. Díl 2. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená aneb Příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Vladimír Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Sv. 1-2. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
* BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. ; 21 cm + errata (2 s. ; 19 cm), + příl.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha : Jan Kotík, 1897. 288 s.
Dostupný také volně v digitální podobě v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795 .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 09:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu