původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den. Prosím o původ a význam příjmení: Říhová. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Říha odvozeno z osobního jména Řehoř. Jedná se o českou variantu latinského jména Grégorios a znamená "bdělý, ostražitý." Dle statistik Ministerstva vnitra ČR žilo ke dni 15.7.2009 v České republice 5587 mužů a 5848 žen s příjmením Říha/Říhová, čímž se řadí na 58. místo nejpoužívanější jmen u nás.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.02.2011 15:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu