Původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by bylo
možné poslat mi něco o původu mého příjmení - Vacířová a jména Marta,
popřípadě odkaz na nějaké internetové stránky. Potřebuji o tom vypracovat
práci. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vacíř bylo odvozeno, podobně jako celá řada dalších příjmení, od křestního jména Václav. Jelikož na toto téma máte vypracovat práci, poradíme Vám, kde hledat další informace o vzniku příjmení v českých zemích obecně, a kde najít více informací k příjmením odvozeným od jména Václav.
Jsou to knihy:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.) (obecná historie českých příjmení)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.) (příjmení od křestního jména Václav - u příjmení Vacek)
Statistiky počtu osob s konkrétním příjmením ke dni 9.5.2007 jsou zveřejněny na stránkách Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx .
Význam a původ křestních jmen přibližuje encyklopedie křestních jmen na internetu: http://www.libri.cz/databaze/jmena/
O křestních jménech se můžete dočíst také v publikacích:
* KNAPPOVÄ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha : Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5.
* SCHAUBEROVÁ, Vera. Velká kniha o svatých, aneb, Po kom se jmenujeme. 3.vyd., V KNA 1. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2009. ISBN 978-80-7195-332-6 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.03.2009 11:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu