původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na původ a význam
příjmení Láryš popř. Larisch.
Odpověď
Dobrý den,
v dostupných zdrojích jsme nalezli pouze příjmení Laryš, Lariš, Larisch, Larysch nebo Larisz, která vznikla z osobního jména Laurentius, česky Vavřinec. Další původ je možný také z domácí podoby osobního jména Larka.
Vavřinec je jméno latinského původu, znamená "laurentský, pocházející z města Laurenta (Laurentum)"; původní význam základového slova (lat. laurus) je "vavřín", přeneseně "vavřínem ověnčený; vítězný".
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 44 mužů a 50 žen s příjmením Láryš/Láryšová a 30 mužů a 32 žen s příjmením Larisch/Larischová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str. 103. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. Str. 273. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.05.2011 07:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu