-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, po kom byla pojmenována ulice Průchova v pražské čtvrti Košíře, případně i jestli existuje publikace, kde lze dohledat původ názvu různých pražských ulic.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
ulice Průchova na Praze - Košíře je pojmenována po Jaroslavovi Průchovi (1898-1963). Byl to český divadelní a filmový herec a divadelní režisér. Dříve se ulice jmenovala Vidoulská (1938-1969).
Pokud hledáte vysvětlení ulic v Praze, je nejlepší využít tyto publikace:
* LAŠTOVKA, Marek; LEDVINKA, Václav a kol. Pražský uličník : Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. Díl (A-N). 1. vyd. Praha : Libri, 1997. ISBN 80-85983-24-9.
* LAŠTOVKA, Marek a kol. Pražský uličník : Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 2. díl. (O-Ž). 1. vyd. Praha : Libri, 1998. ISBN 80-85983-25-7.
* LAŠTOVKA, Marek a kol. Pražský uličník : Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství : Nově schválené názvy, prodloužení a přejmenování ulic z let 1998-2011, opravy a doplňky k 1. a 2. dílu, rejstřík německých názvů. 3. díl. 1. vyd. Praha : Scriptorium, 2012. ISBN 978-80-87271-50-6.
Tyto publikace jsou dostupné ve zdigitalizované podobě v systému Kramerius: http://kramerius4.nkp.cz/search/i.jsp?pid=uuid:946ee110-3a40-11e4-a8ab-001018b5eb5c.
Jazyk, lingvistika a literatura
Praha
Národní knihovna ČR
13.04.2015 08:00