původ názvu ulice Jana Vaita v Kladně
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás tímto požádat o vysvětlení původu názvu ulice v Kladně Rozdělově jedná se o ulici Jana Vaita. Nepodařilo se mi nic dohledat. Předem moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ulice je pojmenována po zámečníkovi Janu Vaitovi  (narozen 3.7.1901), který bydlel v Rozdělově. J.Vait patřil mezi četné oběti německého nacismu. Do roku 1939 nesla tato ulice naázev Široká (v době svého vzniku byla širší než ostatní komunikace), v letech 1939-1945 Mrakavska (Mrakavy je starý pomístní název zaniklé obce, dnes název lesa mezi Kladnem a Kamennými Žehrovicemi), současné jméno po Janu Vaitovi má od roku 1945.
Použitá literatura:
VYKOUK, Jaroslav. Kladenský uličník: aneb  Průvodce jmény ulic v Kladně. Kladno: Sladečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, 2007. s. 83-84. ISBN 978-80-903784-3-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2012 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu