Původ názvu rostliny "Tchýnin jazyk"
Text dotazu
dobrý den,
prosim pěkně,kdo poprvé pojmenoval rostlinu "Tchýnin jazyk" timto jménem
děkuji mockrat
Odpověď
obrý den,
kdo pojmenoval rostlinu "Tchýnin jazyk" jsme bohužel nikde nedohledali. O původu tohoto lidového názvu nemáme v našich zdrojích přesnější informace.
Různé a rovněž také různě spolehlivé zdroje dávají lidový název do souvislosti tu s tím, že rostlina je jedovatá, tu s tím, že je takřka nezničitelná a přežije i velmi nepříznivé životní podmínky.
Použité zdroje:
*EISNER, Pavel. Čeština poklepem a poslechem. Praha : Pražské nakladatelství Jiřího Poláčka : B. Just, 1996. 311 s. ISBN 80-901544-9-2.
*FUČÍK, Bedřich. Zakopaný pes, aneb, O tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví.  4. vyd. Praha :
Albatros, 2009. 245 s. ISBN 978-80-00-02422-6.
*JÍLEK, František. Vtipná čeština. Vyd. 3. Praha : Mladá fronta, 1967. 314 s.
*KUCHAŘ, Jaroslav. Čeština všední i nevšední : 4. výběr jazykových koutků Čs. rozhlasu z dialektologie, frazeologie a onomastiky. 1. vyd. Praha :
Academia, 1972. 489 s.
*LOUCKÁ, Pavla. Zahrada ochočených slov : jazyková zákampí. 1. vyd.. Praha :
Dokořán, 2007. 188 s. ISBN 978-80-7363-106-2.
*MACHEK, Václav. Česká a slovenská jména rostlin. 1. vyd. Praha :
Nakladatelství Československé akademie věd, 1954. 366 s.
*NOVÁ, Dagmar. Na srdce je srdečník, aneb, Co prozradí jména rostlin. Vyd.
1. Praha : Ve spolupráci s Megafyt-R vydalo Andplay, 2006. 109 s. ISBN 80-903749-1-3.
*NOVOTNÝ, Michal. Zákulisí slov. Vyd. 1. Praha : Motto, 2003. 129 s. ISBN 80-7246-162-1.
*NOVOTNÝ, Michal. Zákulisí slov podruhé. Vyd. 1. Praha : Motto, 2004. 232 s.
ISBN 80-7246-256-3.
*NOVOTNÝ, Michal. Zákulisí slov do třetice. Vyd. 1. Praha : Motto, 2006. 193 s. ISBN 80-7246-304-7.
*REJZEK, Jiří. Lidová etymologie v češtině. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2009.
144 s. ISBN 978-80-246-1649-0.
*STYBLÍK, Vlastimil. Tajemství slov.  1. vyd. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2006. 175 s. ISBN 80-7235-336-5.
*ŠLOSAR, Dušan. Jazyčník. Praha : Dokořán, 2004.143 s. ISBN 80-7363-005-2.
*VEDRAL, Jiří. Zajímavosti v názvosloví zvířat, rostlin a hub. 1. vyd. Praha
: VJV, 2009. 62 s. ISBN 978-80-87345-09-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 08:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu