Původ místního jména "Na Farkáně"
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych Vás poprosil o určení významu slova Farkán, respektive názvu ulice Na Farkáně v Praze 5, Radlice.
Děkuji a jsem s pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
pojmenování radlických ulic Na Farkáně (dříve také "na farkané") je odvozeno od hospodářské usedlosti čp. 26, které se říkalo Farkáň nebo také Malá.
Usedlost čp. 26 stávala severně od kaple sv. Jana Nepomuckého nedaleko stanice metra Radlická. V poslední podobě vznikla kolem roku 1850, až do konce si uchovala venkovský ráz, i když zemědělská výroba se zde neprovozovala už od 50. let 20. století. Usedlost tvořily dvě budovy, obytná a stodola, završené sedlovou střechou a spojené branou s vraty a brankou.
Dvůr byl od 70. let v rozvalinách a dnes již neexistuje. Ulice Na Farkáně nesou toto pojmenování od roku 1931.
Více údajů o původu pojmenování usedlosti čp. 26 se nám nepodařilo nalézt.
Obecně je možné říci, že tradovaná pojmenování usedlostí často vycházela např. ze jména původního majitele, které však mohlo být i různě zkomoleno.
Další informace by mohly být uvedeny v článku Hanuše Entnera, vzhledem k probíhající revitalizaci Klementina
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_revitalizace_sluzby.htm) je však toto periodikum bohužel dočasně v NK ČR nedostupné.
* ENTNER, Hanuš. Na Farkáně. Zpravodaj dobrovolných aktivů Státní památkové péče a ochrany přírody v Praze. 15.10.1976, s. 21.
Představu o rozsahu pozemků označovaných v roce 1840  pomístním jménem "na farkane" si můžete udělat z tzv. Císařských otisků Stabilního katastru. V tištěné podobě je naleznete v knize "Plán Prahy podle indikačních skic stabilního katastru (1840-1842)", online jsou dostupné na http://archivnimapy.cuzk.cz/. Návod pro práci s Císařskými otisky Stabilního katastru najdete po vstupu do této aplikace pod ikonkou "?", informace o obsahu Stabilního katastru pod ikonou "i". Na mapě jsou u budov černě uvedená čísla popisná, pozemkové parcely jsou označeny červenými čísly.
použitá literatura:
* Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1.
díl, A-N. Praha : Nakladatelství Libri, 1997. s. 486. ISBN 80-85983-24-9.
* LAŠTOVKOVÁ, Barbora ; KOŤÁTKO, Jiří. Pražské usedlosti. Praha :
Nakladatelství Libri, 2001. s. 181 ISBN 80-7277-057-8.
* LAŠTOVKOVÁ, Barbora ; LAŠŤOVKA, Marek. Plán Prahy podle indikačních skic stabilního katastru (1840-1842). Praha : Archiv hl.m.Prahy ; Scriptorium, 2005. s. XLVII. ISBN 80-86197-61-1 ; 80-86852-05-9.
* KUNCOVÁ, Julie. Bíbliografie Prahy 5. Praha : Městská knihovna v Praze, 1980. 3 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 08:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu