Původ jména Zykán
Text dotazu
Rád bych přišel na původ slova - respektive
příjmení - Zykán. Co jsem tak objevil na netu, tak údajně vzniklo přijímení
Zykán ze jména Zachariáš...tomu se mi nechce věřit. Dále jsem zjistil, že
Zykánu, Zikánů apod. žije poměrně hodně v oblasti kolem Berouna, a z
takového širšího hlediska jsem toto přijímení viděl u několika lidí z
Rakouska a Maďarska. Takže typuji, že by původ mohl být český, německý a
třeba i maďarský =D...No a poněvadž jsem svým vzhledem takový nordický typ,
nebude mít pravděpodobně mé jméno co dočinění s cikány
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Zykán je odvozené z příjmení Zich/Zych, které má původ v osobním jménu Zikmund, resp. jeho domácí podobě. Jméno Zikmund je německého původu (staroněmecké Sigismund), lze jej vyložit jako "vítězná ochrana" nebo "ochránce vítězství". Mezi jednu z domácích podob patří mj. Zikan.
Ministerstvo vnitra ČR evidovalo ke dni 22.7.2009 49 mužů a 42 žen s tímto příjmením, viz statistiky ministerstva na adrese http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx .
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Vyd. 4., přeprac. a dopl.. Praha : Academia, 2006. 651 s. ISBN 978-80-200-1349-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2010 09:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu