Původ jména Halbiger
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mě původ jména Halbiger.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Halbiger/ Halbigerová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Podařilo se nám vyhledat pouze příjmení podobná jako např. Halbich, Halbych, Hälbig. Která by mohla mít stejný základ a která vznikla z německého apelativa Hälbing = půlgroš. Dále jsme si všimli, že uvádíte, že chcete znát význam příjmení Halbiger, ale Vaše příjmení je Habiger, proto se domníváme, že jste se možná pouze upsal a to i z toho důvodu, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz v roce 2011 nežil nikdo s příjmením Halbiger/ Halbigerová na území České republiky, zatímco s příjmením Habiger/ Habigerová žilo 84 osob. Z toho 41 mužů a 43 žen. Nejčastěji pak v Zábřehu, Židlochovicích či Mladé Boleslavi. Příjmení Habiger/ Habigerová se nám ale také nepodařilo vyhledat v nám dostupných zdrojích. Opět se nám podařilo vyhledat pouze podabná příjmení, která by mohla mít stejný základ.  A to Habich, Hábich, které vzniklo z německého apelativa Habich = jestřáb.
Zdroje:
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Projité zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 18:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu