Původ jména Alexandr
Text dotazu
prosila bych zjistit původ jména Alexandr a odkaz na nějakou podrobnější publikaci, kde by bylo možné dočíst se o tomto jménu, jeho původu a významu více. Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
jméno Alexandr je řeckého původu (z řeckého "Alexandros") a znamená "obránce mužů". Svátek slaví Alexandr 27. února.
Dle statistik Ministerstva vnitra (stav ke dni 1. 5. 2009) žije na území ČR
5758 mužů s tímto jménem.
O původ osobních jmen se dočtete např. v následujících knihách:
Knappová, M.: Jak se bude Vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006
Rameš, V.: Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. Praha: Libri,
2001
Jedná se o publikace slovníkového charakteru.
Zdroj:
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.02.2010 14:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu