původ jmen
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se optal na n Anděl, Zárybnický, Chvala a Hölzl.
Děkuji Vám za laskavost,
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Anděl/ - ová vzniklo z řeckého apelativa (= slovo obecného významu) angelos = posel; ten, který se podobá andělu; či podle domovního znamení.
Příjmení Chvala/ - ová vzniklo nejspíše z místního jména Chválkov; či popřípadě z jednoho z osobních jmen Bohuchval, Chvaliboh apod.
Příjmení Zárybnický/ Zárybnická vzniklo z místního jména Zárybnice u Neveklova nebo Zárybničí; ale také mohla toto příjmení získat některá část z našich předků, proto, že bydleli za rybníkem.
A příjmení Hölzl/ - ová, jehož počeštěná podoba je Helcl, vzniklo nejspíše z místního jména Hölzl v Rakousku a Bavorsku.
A dále uvádíme ještě pro zajímavost několik statistických údajů. Podle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 1225 mužů s příjmením Anděl (s věkovým průměrem 41 let) a 1284 mužů s příjmením Andělová (s věkovým průměrem 45 let). Nejčastěji pak tito žili v Praze či Jihlavě.
Dále podle těchto statistik žilo na konci roku 2012 v ČR 226 mužů s příjmením Zárybnický (s věkovým průměrem 41 let) a 231 žen s příjmením Zárybnická (s věkovým průměrem 43 let). Nejčastěji pak tito žili v Příbrami či Praze.
Dále zde žilo 9 mužů s příjmením Chvala (s věkovým průměrem 34 let) a 206 mužů s příjmením Chval a 241 žen s příjmením Chvalová (s věkovým průměrem 41 let). Nejčastěji tito žili na konci roku 2012 ve Vimperku či v Praze.
A dále v roce 2012 v ČR žilo 35 mužů s příjmením Hölzl (s věkovým průměrem 46 let) a 29 žen s příjmením Hölzlová (s věkovým průměrem 44 let). Tito pak žili v Kolíně, Berouně či Českém Krumlově.
V případě zájmu je možné další statistické údaje dohledat např. na zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo na stránkách ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2013 12:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu