Původ Augusta Sedláčka
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli byl významný
český historik August Sedláček židovského původu. Díky za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme řadu biografických zdrojů a dalších slovníků a encyklopedií, avšak zmínku o tom, že by August Sedláček byl židovského původu, jsme v žádném z nich nenalezli.
Nejpodrobnější informace o životě A. Sedláčka obsahuje jeho biografie Paměti z mého života, jejichž nejnovější vydání je doplněno o vzpomínky jeho druhé ženy. Tento dokument si můžete případně sám prostudovat:
SEDLÁČEK, August. Paměti z mého života / August Sedláček. Osobní paměti / Tereza Sedláčková. -- Vyd. 2., upr. Praha : Argo, 1997. 222 s., [8] s. obr.
příl. : il. ; 22 cm. ISBN 80-7203-165-1 (váz.) : Kč 198,00
Dále zejména články:
KOLÁŘ, Ondřej. O Augustu Sedláčkovi: K připomenutí života a díla velkého učence. Písek : Okr. muzeum, 1988 (JČT 09). 28 s. : fot. ; 20 cm
BLÜML, Josef. Vzpomínka na Augusta Sedláčka (28. srpna 1843 Mladá Vožice - 15. ledna 1926 Písek). Jihočeský sborník historický 62, 1993, s. 227-230.
KOLÁŘ, Ondřej. Odkaz Augusta Sedláčka. (K 150. výročí narození.) Výběr 30, 1993, č. 1, s. 1-8.
MUSIL, F[rantišek]. Život a dílo Augusta Sedláčka. Hláska 4, 1993, č. 3, s.
26-27.
ROŽMBERSKÝ, P[etr]. August Sedláček - 150. výročí narození. Hláska 4, 1993, č. 3, s. 25-26.
BLÜML, Josef. August Sedláček a české dějepisectví. In: August Sedláček a pomocné vědy historické. Sborník prací z konference ke stopadesátému výročí narození Augusta Sedláčka. Mladá Vožice, Městský úřad v Mladé Vožici, Památník Mladovožicka 1995, s. 11-28. Rés. něm. s. 28. August Sedláček und die tschechische Historiographie.
KOTHERA, Lumír. Velmož české historie (k 70. výročí úmrtí Augusta Sedláčka).
Výběr 33, 1996, č. 2, s. 150-153.
Další doporučené zdroje naleznete na následujících internetových stránkách, popř. můžete k jejich vyhledání využít i Bibliografickou databázi Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz):
http://klaudyan.psomart.cz/clanek.php?id=18
http://www.klubaugustasedlacka.cz/kas/as.html#dalsi
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.01.2010 16:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu