Původ a význam příjmení Pažourek
Text dotazu
Prosím o pomoc při hledání původu a významu příjmení Pažourek.
V nejstarší matrice obce Rudíkov (VM), odkud rod pochází, jsem nalezl od r.1660 postupně se měnící podoby: Pazaurek, Pazurek+Pazorek+Pažorek, Pažourek.
V záznamu první rudíkovské gruntovní knihy je také Pazaurek.
Avšak nikde není uvedena (častější) podoba Pazourek. Jediný záznam Pazourek (v Rudíkově) jsem četl ve Vlastivědě moravské (A.Kratochvíl).
Ústním podáním jsem slyšel výklad týkající se síly rukou/paží (pažou-rek), zdá se mi ale vypravěčem přibarvený.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme všechny nám dostupné příručky o českých příjmeních, ale vysvětlení původu příjmení Pažourek se nám bohužel nepodařilo dohledat. V knize "Naše příjmení" je uvedeno pouze příjmení Pazourek, které, jak asi víte, vzniklo odvozením z pazour = dráp, pařát, přeneseně surovec či z názvu pro určitý druh kamene (pazourek).
Příjmení vznikala v průběhu několika staletí, tedy od 14. do 18. století. Neměnnost příjmení byla uzákoněna až dekretem Josefa II. v roce 1786. Před tímto datem mohlo docházet k různým pravopisným i jazykovým proměnám příjmení.
Je tedy možné, že ke změně příjmení došlo někdy z počátku používání tohoto příjmení ve Vaší rodině.  Nejsme ovšem odborníci v oblasti vývoje českého jazyka, v tomto případě se můžete zkusit obrátit na poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna.
V lednu 2011 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 85 mužů a  82 žen s příjmením Pažourek/Pažourková , převážná část osob s tímto příjmením je z Třebíče.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2012 13:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu