Původ a význam příjmení "Nenička"
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ a význam příjmení "NENIČKA", které je nejvíce zastoupeno na jihu a severovýchodě Moravy. Bohužel na internetu není nic, nacházím pouze informace o variantě "Lněnička", což souvisí s lněnými tkaninami, zatímco "Nenička" by se snad mohl odvíjet např. od slovo "neničit"? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel nemohu zcela jednoznačně říci, od čeho je odvozeno příjmení ve Vašem případě. V procesu, jehož výsledkem se stalo příjmení konkrétní osoby, se mohlo uplatnit více podnětů, takže totéž příjmení mohlo vzniknout na různých místech z různých podnětů. V námi dostupných pramenech jsem k příjmení Nenička našla v podstatě dvě možnosti vzniku:
1) podle přezdívky přistěhovalci, který používal příslovce „neničky“ místo obvyklého „nyní“ („nyčko“);
2) zkomolením z „Lněnička“, což znamená lněná tkanina
Slovník spisovného jazyka českého uvádí výrazy „nynčko“, „nyničko“, nářečně „neničko“, „neníčky“ (Z. Winter), „nenyčko“, „nenyčky“ (A. Jirásek) jako zastaralé expresivní vyjádření příslovce „nyní“, „teď“.
J. Kotík řadí  příjmení Něnička spolu s příjmením Lněnička mezi příjmení, která znamenají viditelný předmět, v tomto případě látku. Druhou možnost neuvádí.
Možnost, že by se toto příjmení mohlo odvíjet od slova „neničit“, se v nám dostupných pramenech neuváděla.
Pro více informací se zkuste obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český:
http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna.
Použitá literatura:
Kotík, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897, s. 165. Dostupné z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20578131
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004, s. 125, 107.
ISBN 80-86781-03-8.
Slovník spisovného jazyka českého. 3. díl, R - U / [zpracoval Bohuslav Havránek]. Praha : Academia, 1971, s. 391.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.07.2012 07:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu