původ a význam příjmení Chalupa
Text dotazu
Dobrý den,chtěla bych se zaptat jaký je původ a význam příjmení Chalupová.Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Chalupa označuje majitele chalupy, tj. menšího hospodářství; označuje také společenský status v tradiční vesnici. Do této kategorie příjmení patří také Chalupka, Chalúpka, Chalupníček, Chalupník.
Dle statistik Ministerstva vnitra ČR bylo ke dni 9.5.2007 v ČR 2 415 žen s tímto příjmením a příjmení se tak umístilo na 240 místě, viz. http://www.ria.mvcr.cz/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/cet_prijm_zeny.csv .
Další informace naleznete v publikacích:
MOLDÁNOVÁ. Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2.. Praha : Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.Vyd. 1.. Praha :Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2008 16:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu