původ a výzanm slov habakuk, habaděj
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla jaký je původ slov habakuk a habaděj? Co tato slova znamenají?
Odpověď
Dobry den, Prirucni slovnik jazyka ceskeho. Dil 1, A-J. Praha : Statni nakladatelstvi, 1935-1937.
uvadi tyto definice:
habadej
adverbium lidovy - mnoho, dostatek, nadbytek.
literarni priklady uziti: V takovem arestantskem voze je mista habadej (Jaroslav Hasek), Mrholilo, blata habadej (Jaromir John), Jeminkote, to vy budete habadej dedit! (Jilji Vratislav Jahn).
habakuk
muzske - jmeno zidovskeho proroka
prezdivka - literarni priklady uziti: Ten Habakuk me tam ten vsechen vzduch otravil (Alois Josef Smilovsky)
REJZEK, Jiri. Cesky etymologicky slovnik. Praha : Leda, 2001.
habadej - prislovce obecne ceske - mnoho, nadbytek. Vyklada se ze spojeni hanba dieti
Na internetu muzete nalezt vice stranek, ktere se venuji prorokovi a knize Habakuk, napr.:
http://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_kn%C3%ADh_Biblie
http://sk.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%AD_proroci#Kniha_Abakuk__.28Habakuk.29
http://www.bible.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=2929
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.02.2008 16:02
zemiak píše:
Pátek 19.02.2016 09:42
"habaděj je zkrácenina staročeského slovního spojení hanba dieti, tedy hanba mluvit či až hanba mluvit, které se užívalo jako synonymum pro hodně. Ostatně hanba ve stejném významu vystupuje dosud, když řekneme, že je někdo nepořádný až hanba, říkáme, že je nepořádný opravdu moc."
http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/habadej--159464
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu