Pufované výrobky

Text dotazu

Dobrý den

prosila bych o vysvětlení (význam)slovního spojení: PUFOVANÉ VÝROBKY. Vůbec nevím jaký technologický postup, bych si pod tím mělě představit. Vím, že se jedná o nějaký pekárenský proces získání výrobku a mělo by to asi být opakem extrudování( což je stlačování v uzavřeném prostoru), ale nejsem si tím stoprocentně jistá.
Děkuji

Odpověď

Dobrý den i Vám,

termín pufované výrobky pochází z angl. puffed (pafed) = odulý, oteklý.

Jde o výrobní technologii, kdy se např. z kukuřice, pšenice, rýže,... pod tlakem a působením vysoké teploty kolem 300`C odpaří vlhkost a zrna nabobtnají, pak se dají lisovat např. do tvaru čtvercových chlebíčků (tzv. "polystyrenový chleba").

To je ve stručnosti. Když si na internetu zadáte ve vyhledávači google.cz  heslo "pufované výrobky", najdete spoustu odkazů i s podrobným vysvětlením technologie, upozorněním na dost vysoké glykemické indexy těchto potravin atd.

Obor

Technika, technologie, inženýrství

Okres

--

Knihovna

Knihovna Jiřího Mahena v Brně

Datum zadání dotazu

19.04.2012 13:42

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 10 + 4?

Hledání v archivu