Psí trus
Text dotazu
Dobrý den, marně pátrám po odpovědi na otázku, k
čemu se v minulosti používal psí trus - mělo by to snad být něco jako
přísada do leštidla, snad na parkety nebo boty, do parfému apod. Nevím, zda
je to myšleno vážně nebo jako humor, v každém případě by se odpověď měla
údajně nacházet v díle J. Haška s názvem "Tajemný sud děda Chovance". Jako
samostatné dílo jsem nikde nic s takovým názvem nenašel. Snad je to jedna z
povídek, ale kde ji hledat? Poradíte prosím?
Odpověď
Dobrý den,
oním dílem, kde je popsáno využití psího trusu, je povídka Jaroslava Haška "Podezřelý sud dědečka Chovance", kterou naleznete v knize HAŠEK, Jaroslav. Dobrý voják Švejk před válkou a jiné podivné historky. 2. vyd.. Praha : Hejda [a] Tuček, [1912]. 261 s. (její záznam v online katalogu Národní knihovny ČR/NKC, který je dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F/ , případně Souborný katalog ČR na téže adrese).
Zde se můžete dočíst (povídka na str. 141-145, uvádíme výběrově):
" ...byt dědečka Chovance...malá začouzená petrolejová lampička ozařovala skromně den co den naproti posteli tři hromádky psího trusu. Trus pevný, krupičkovitý, barvy běložluté byl na jedné hromadě, na druhé černější a na třetí ještě tmavší a smutnější. Zde byla říše dědečka Chovance, který sbíral psí trus. ... To bílé, ten psí trus, je v úzkém spojení s elegantní společností. Nejjemnější rukavičky máčejí se ve vykvašeném, čímž získají onu jemnost, pružnost a vláčnost. Nebýti psího trusu, co by si počala aristokracie, jež miluje rukavičky ze švédské kůže?... Takhle před deseti lety stála putynka bratru za dvě zlatky, dnes stěží dostaneš půl třetí koruny, neboť i psi se dnes kazí. Dříve nejcennější bílé kusy, kuličkovaté, byly čestně zastoupeny v tom, čemu se člověk vyhýbal, dnes však snad vlivem politických poměrů - neuzříš mnoho celistvých. ... Na to nastala krise v rukavičářském průmyslu. Některé továrny přestaly vůbec vyrábět zboží ze švédské kůže, jiné pak kupovaly lacinější materiál na máčení rukavic. ...
Při tom však zůstal dědeček Chovanec poctivcem a nesnažil se padělati svůj prodejný předmět křídou, jako ostatní sběratelé, kteří pak mohli ovšem poskytovat za laciné peníze jakékoli zásoby. Jeho prodejná látka byla však "prima" jakosti. ..."
Do jaké míry se povídka zakládá na pravdivých skutečnostech, bohužel nevíme.
Prošli jsme ještě dvě knihy (viz citace níže), ovšem ani v jedné z nich není zmíněno použití psího trusu pro tyto či jiné účely. Doufáme tedy, že Vám informace z povídky J.Haška postačí.
Literatura:
DAVIES, Nicola. Bobky, šišky a jiná hovínka : kniha o tom, o čem se většinou nemluví. 1. české vyd.. Praha : Slovart, c2010. 61 s. ISBN 978-80-7391-396-0.
VILHUMOVÁ, Iva. Atlas trusu. Praha : Zoologická zahrada hl. m. Prahy, c2010. 95 s. ISBN 978-80-85126-09-9.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.02.2011 14:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu