pseudonymy a šifry českých literátů a lit. kritiků
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde bych našla
nějaký slovník pseudonymů a šifer českých literátů a lit. kritiků. V
Lexikonu české literatury jsou uvedeny u jednotlivých hesel, ale není tam
jejich rejstřík. Ani na internetu se mi nepodařilo něco podobného najít.
Můžete mi prosím poradit?
Odpověď
Dobrý den,
v bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Elektronicke_katalogy&submenu2=12 , jsme nalezli následující záznamy o Vámi hledaných slovnících :
-K dějinám českého literárního pseudonymu zvláště od nástupu generace let 90. do května 1945. Sv. 2, Příloha. -Slovník čes. pseudonymů literárních / Boris Mědílek. -- Praha : [s.n.], 1950. -- 120 s.
-Slovník cizích slov, zkratek, novinářských šifer, pseudonymů a časopisů pro čtenáře novin / sestavil Karel Tauš. -- 2., oprav. a dopln. vyd.. -- Blansko : Karel Jelínek, 1947. -- 830-[I] s.
-Pseudonymní a anonymní tvorba Karla Čapka v týdeníku Nebojsa (1918-1920) / [Josef Polák]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Centr Evropy, 2000. -- 78 s.
-Pseudonymy Vlad. Vaška (Petra Bezruče) / Fr. Frydecký. -- Nový Jičín : [s.n.], 1935.
-Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře : (anagramů, kryptonymů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.) / zpracoval J. Vopravil. -- Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973. -- 1540, [2] s.
-Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře / Antonín Dolenský. -- Na Král. Vinohradech [Praha] : Přemysl Plaček, [1910]. -- 32 s. ;
-Vlastním jménem-- : slovníček pseudonymů novodobých českých spisovatelů / Zprac. Jaroslav Kunc. -- Praha : Národní knihovna, 1958. -- 67, [1] s.
Výpůjčka u všech publikací je možná do studovny, u Slovníku pseudonymů v časké a slovenské literatuře, autor J. Vopravil,i absenční. Podmínkou výpůjčky je průkaz čtenáře Národní knihovny ČR,
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Pro_uzivatele_a_navstevniky&submenu2
=16.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 10:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu