pšenice, vaječný bílek
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat jaké potraviny obsahují
pšenici a vaječný bílek.Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
potravin, které obsahují pšenici a/nebo vaječný bílek je velmi mnoho a není bohužel v silách služby Ptejte se knihovny vytvořit co nejucelenější seznam.
Uvedeme Vám tedy alespoň základní a denně používané potraviny. V závěru naleznete seznam doporučené literatury, kde se dozvíte mnoho užitečných informací o alergiích a nesnášenlivosti jedinců nejen na tyto, ale také mnohé další přísady. Dále se publikace zabývají různými možnostmi jejich náhrady a recepty bez těchto přísad (podrobněji viz. odpověď na Váš druhý dotaz ohledně receptů na jídla bez pšenice a vaječných bílků).
Mezi základní potraviny, které obsahují pšenici, patří bílé i tmavé pečivo, koláče, zákusky, oplatky, těstoviny, vločky, müsli, kaše, krupička, knedlíky. Menší množství pšenice mohou také obsahovat některé uzeniny, hotové omáčky, majonézy, mléčné výrobky, sladkosti, zmrzliny, nádivky, polévkyv sáčku, domácí polévky zahušťované moukou, pivo, káva.
V pšenici, ale také např. v ovse, ječmeni, žitě se nachází bílkovina ve vodě nerozpustná- gluten neboli lepek. Lidé, u nichž byla zjištěna trvalá nesnášenlivost lepku, trpí tzv. celiakií. Po zbytek jejich života je nutné dodržovat bezlepkovou dietu. Je však také možné, že trpí "pouze" alergií na lepek, projevy jsou nejintenzivnější v prvních letech života, u většiny nemocných projevy ve školním věku mizí. Léčba je v případě alergie přechodná.
Vajíčko (a mimo jiné také mléko) patří mezi nejčastější potravinové alergeny u dětí i dospělých, proto jsou jim věnovány více či méně obsáhlé kapitoly v knihách o potravinových alergiích. Vajíčka jsou pro svou schopnost spojovat těsta využívána hlavně v pekařských produktech a cukrovinkách. Lze jej nalézt ale i v mnoha jiných potravinách- např. vaječné těstoviny, salátové dresingy, uzeniny, zmrzliny, majonézy,...
Literatura:
* FUCHS, Martin. Alergie číhá v jídle a pití. 2., rozš. a přeprac. vyd.. Plzeň : Adéla, c2007. 267 s. ISBN * 978-80-902532-2-3
* KVASNIČKOVÁ, Alexandra. Alergie z potravin. 1. vyd.. Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998. 60 s. ISBN 80-85120-93-3.
* PETRÁKOVI, Eva a Jiří. Kuchařka nejen pro alergiky : --vaříme a pečeme bez mléka a vajec. Vyd. 1.. V Praze : Triton, 2006. ISBN 80-7254-725-9.
* RUJNER, Jolanta; CICHANSKA, Barbara A. Bezlepková a bezmléčná dieta. Vyd. 1.. Brno : Computer Press, 2006. 108 s. ISBN 80-251-0775-2.
Internetové odkazy:
http://www.alergie.cz/media/
http://www.mze.cz/attachments/MO%20III%20alergie.doc
http://www.ontola.com/cs/-o/ALERGIE-NA-BAN%C3%81NY---M%C5%AE%C5%BDE-B%C3%9DT
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.06.2008 11:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu