První vydání Babičky
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kde jsou uložené
první vydání Babičky od Boženy Němcové? Doslechla jsem se, že je jedna z
prvních výtisků v Knihovně Boženy Němcové v Domažlicích, je to pravda?
Odpověď
Dobry den,
na  webovych strankach Knihovny Bozeny Nemcove v Domazlicich je volne pristupny online katalog knihovny (http://www.mekbn.cz/?page=knihovna), kde je  bibliograficky zaznam nejstarsiho vydani knihy Babicka z roku 1897, viz nize Signatura : CH Hlavní autor : Němcová, Božena, 1820-1862 Hlavní název : Babička Vydání : 3. vyd.
Vydáno : Praha : Kober, 1897
Rozsah : 250 s. obr.
Klíčová slova : venkovské prostředí - šlechtické prostředí - vzpomínky - dětství - česká literatura - Němcová, Božena, 1820-1862 - region Přír. čísla : 5035 CH
Domnivame se, ze je to nejstarsi vydani, ktere opravdu v knihovne maji.
Doporucuji vsak pro potvrzeni domnenky oslovit primo pracovniky knihovny v Domazlicich.
V Bibliografickem  katalogu CSR. Ceske knihy 1955. Zvlastni sesit 2.
1.VIII.1955. byl uverejnen:  KUNCOVA, Julie. Soupis kniznich vydani "Babicky" Bozeny Nemcove a literatury o ni v letech 1855-1955. Praha:
Narodni knihovna v Praze, 1955.  Zaznam o prvnim vydani uvadi NEMCOVA, Bozena. Babicka. Obrazy venkovskeho zivota. Praha: Jaroslav Pospisil, 1955.
16 x10,5 cm. 346 s. - Sesit 1-4.
Ze Soupisu cituji: "Rukopis Babicky se nezachoval, nebo neni dnes znam.
...zachovany vytisk ... prveho vydani (je) v Museu Bozeny Nemcove v Ceske Skalici..."
Prvni vydani Babicky od Bozeny Nemcove je naskenovano v Digitalni knihovne v systemu Kramerius na www.nkp.cz.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20955481.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.01.2010 13:23
Pavel Vorlíček píše:
Neděle 16.10.2016 05:17
Dobrý den kamarád našel při vyklízení na půdě Babičku 3. vydání . Zajímalo by nás jakou má asi cenu. Děkuji za odpověd
PSK - admin píše:
Čtvrtek 20.10.2016 15:08
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu