první kopie, nejmenší bible
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne,kdy se poprvé začala knižní díla kopírovat.
Dále by mne zajímalo,kde se nachází nejmenší bible světa a jak velká je,také kdo je autorem.
Odpověď
Dobrý den,
jelikož jste přesně neuvedla, jaké kopie máte na mysli, uvádíme stručný souhrn. Klasické kopie "knižních děl" neboli svitků ve starověku byly pořizovány již např. v době Alexandrijské knihovny. Již její zakladatel Ptolemaios I. zavedl tradici oslovování význačných kulturních osobností s žádostí o zaslání jejich děl, které poté byly opisovány značným počtem písařů. Známé je také opisování knih ve středověku v klášterech, které z knih činilo mimořádné duchovní a vzhledem k výzdobě i finanční bohatství.
Pokud jste se zajímala o xerokopie, nepodařilo se nám zjistit, kdy byla pořízena první kopie knihy. První xerograický obraz vyrobil roku 1938 p. Chester Carlson. Ovšem až roku 1949 byl na trh uveden první kopírovací stroj-model A. O šest let později byl představen první plně automatický xerografický stroj nazvaný Copyflo. Byl to první stroj, který používal otáčivý buben místo fotografické desky. Lze tedy předpokládat, že přibližně v této době se začaly pořizovat xerokopie knih.
Nejmenší Bibli na světě vytvořoli ve státě Massachusetts vědci Pawan Sinha, Pamela R. Lipson and Keith R. Kluender v roce 2001. Jedná se o King James Bible a její velikost je 5x5 mm. Bible je zapsaná do Guinessovy knihy rekordů.
Více se o ní můžete dočíst na adrese:
http://www.guinnessworldrecords.com/content_pages/record.asp?recordid=53190
http://web.mit.edu/newsoffice/2003/minibook-0514.html
Použité zdroje:
http://www.ikoktejl.cz/magaziny/koktejl/MKcivilizace/civilizace0307.html
http://www.xerox.cz/xerox/historie.asp
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.01.2008 10:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu