první česká kniha
Text dotazu
Dobrý den,prosím vás, jak se jmenuje "první česká kniha"? Našla jsem různé odpovědi - Hospodine,pomiluj ny; Alexandreis; Dalimilova kronika; Kosmova kronika (ač je psaná latinsky, takže mi to hlava nebere). Otázkou je taky, co je vlastně myšleno "knihou", a co tedy do výběru zahrnout. Ale tak mi byla otázka položena... A první kniha vůbec (na území ČR)? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Jak sama píšete je otázkou, co přesně považovat v takto položené otázce za knihu a tedy co vše zahrnout do výběru. A zda chce tazatel vědět, co je první česky psaná kniha, nebo co je první česky psaná vytištěná kniha či co je první kniha, která byla vytištěna či napsána na území ČR, atd. Pokusíme se tedy alespoň sepsat to, co se nám podařilo vyhledat.
O prvenství v "kategorii" první známá česky tištěná kniha "soupeří" dvě knihy. Dodnes není zcela jisté, která byla první. Kronika trojánská (vydaná pravděpodobně po roce 1947, někdy je ale také možné najít, že rok vydání je 1468) byla tradičně, dlouhou dobu považována za nejstarší tištěnou českou knihu, tou však můžou být i Statuta Arnošta z Pardubic (Statuta synodalia) z roku 1476, ke kterým se nyní přiklání asi větší část odborníků.
Kosmovo kronika, kterou uvádíte, je psaná skutečně latinsky, tedy alespoň její původní text. Jedná se o první kroniku českou, ve smyslu první kroniky Čechů. Tedy první kroniky, která se zabývá Čechy a jejich historií.
Oproti tomu Dalimilova kronika je první česky psaná kronika (veršovaná). To však ještě nutně neznamená, že se jedná o první knihu psanou česky obecně.
Hospodine pomiluj ny (Hospodine smiluj se nad námi) je náboženská píseň z 10. či 11. století. A nejsme si tedy jisti, že ji lze považovat za knihu.
Alexandreida ( = Alexandreis) je pak také jedou z nejstarších dochovaných památek psaných staročesky, pochází z roku 1310. Je svým způsobem také první. A to v tom, že se jedná o první a také nejrozsáhlejší básnickou skladbu, která má světský námět (výboje Alexandra Velikého), nikoli duchovní. Dříve byly námětem především životy svatých, tzn. že se psali tzv. legendy.
Další informace byste mohla získat např. v těchto, níže uvedených odkazech a knihách:
* http://www.muzeumloutek.cz/pamet/pametloutek%20pages/pamet4_cz.html
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%A1tky_%C4%8Desk%C3%A9_literatury
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Kronika_troj%C3%A1nsk%C3%A1
* http://7den.cz/?bible-prvni-ceske-vydani,36
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandreis
* Voit, Petr. Encyklopedie knihy: starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století: papír, písmo a písmolijectví, knihtisk a jiné grafické techniky, tiskaři, nakladatelé, knihkupci, ilustrátoři a kartografové, literární typologie, textové a výtvarné prvky knihy, knižní vazba, knižní obchod. 2. vyd. Praha: Libri ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově, 2008. 2 sv. (655 s., [96] s. obr. příl., s. 656-1350, [64] s. obr. příl.). Bibliotheca Strahoviensis. Series monographica; 2. ISBN 978-80-7277-390-9.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001833418&local_base=NKC ]
* Hrabák, Josef. Stručné dějiny české a slovenské literatury. 4. vyd. Praha: SPN, 1980. 166, [1] s. Učebnice pro stř. školy.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000395658&local_base=NKC ]
* Novák, Arne, Grund, Antonín, ed. a Havel, Rudolf, ed. Stručné dějiny literatury české. Vydání 1. Olomouc: R. Promberger, 1946. 818 s.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000622088&local_base=NKC ]
* Horák, František. Česká kniha v minulosti a její výzdoba. 1. vyd. Praha: František Novák, 1948. 253, [1] s. Naše poklady; Sv. 4.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000674548&local_base=NKC ] A dalších.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 13:24
Honza Vyšuka píše:
Sobota 05.03.2016 10:22
Která byla první tištěná kniha ? prosím rychlou odpoved
PSK - admin píše:
Pondělí 07.03.2016 12:50
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prvni-tistena-kniha
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu