Průvodce
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká
nakladatelství, dle vašeho názoru vydávají nejlepší průvodce. Mohli byste mi
nějaké nakladatelství vydávající kvalitní průvodce doporučit? Konkrétně mi
jde o kvalitního průvodce po Irsku
Odpověď
Dobrý den,
český trh nabízí celou řadu průvodců po Irsku. Je velmi těžké určit, který z nich je nejlepší. Velmi záleží na tom, k čemu má daný průvodce sloužit a jaký styl prezentace informací konkrétní osobě vyhovuje.
V zásadě je možné rozdělit nabízené průvodce do třech kategorií.
První kategorií jsou obrázkové průvodce, které jsou velmi pěkné co do provedení (tisk na křídovém papíře, pevná vazba), informace v nich obsažené jsou doplněny o velké množství fotografií, plánků a nákresů. Tyto knihy Vám zůstanou v knihovně jako trvalá vzpomínka na Vaši cestu. Kdykoliv do nich můžete znovu nahlédnout a díky bohaté obrazové příloze zavzpomínat na to, co jste viděla a zažila.
Tento druh průvodců nabízí např. nakladatelství A Dorling Kindersley Book, v českém překladu vycházejí tyto knihy v nakladatelství Ikar (řada: Společník cestovatele).
Z produkce tohoto nakladatelství pochází následující průvodce po Irsku:
* GERARD-SHARP, Lisa. Irsko. [z anglického originálu ... přeložila Lenka Svobodová a Jozef Koval]. 3. rozš. vyd. V Praze : Ikar, 2007. ISBN 978-80-249-0843-4. a nakladatelství Natonal Geographic (u nás nakladatelství Computer Press).
* SOMERVILLE, Christopher. Irsko. Brno : Computer Press, c2006. ISBN 80-251-1170-9.
Druhou kategorií průvodců jsou průvodce paperbeckového stylu. Provedením jsou tyto publikace velmi jednoduché bez větší obrazové přílohy. Informačně jsou ovšem obsáhlé. Navíc obsahují celou řadu praktických informací. Jsou tedy vhodné především pro individuální cestovatele.
Mezi tyto průvodce patří např.:
* Irsko. 1. české vyd. Praha : Svojtka & Co., 2004. ISBN 80-7237-906-2. (Z řady průvodců Lonely Planet).
* Irsko : turistický průvodce. 2., aktualiz. vyd. Brno : Jota, 2007. ISBN 978-80-7217-468-3. (Edice Livingstone - průvodci ; sv. 78, + CD)
Nevýhodou všech výše zmíněných průvodců je pouze jejich váha. Všechny jsou dosti rozsáhlé a těžké.
Třetí kategorií jsou kapesní průvodce, které jsou lehké a nezatíží tedy Vaše zavazadlo. Informačně ovšem odpovídá forma průvodců i obsahu. Tyto průvodce proto slouží spíše jen jako doplňkové informační brožury k výkladu průvodce.
V českém jazyce vyšla celá řada kapesních průvodců po Irsku:
(např.)
* SKRENTNY, Werner. Irsko a Severní Irsko. 3., aktualiz. vyd. Praha : Jan Vašut, 2007. ISBN 978-80-7236-562-3.
* SPALOVÁ, Barbora. Irsko : průvodce do zahraničí. 1. vyd. Praha : Olympia, 2002. ISBN 80-7033-732-X.
* PERGLER, Jan. Irsko : podrobné a přehledné informace o historii, kultuře, přírodě a turistickém zázemí Irska. 1. vyd. Praha : Freytag & Berndt, 2005. ISBN 80-7316-201-6.
aj.
(Další průvodce můžete dohledat v Online katalogu Národní knihovny:
http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborném katalogu ČR:
http://aleph.nkp.cz/cze/skc či portálu Knihovny.cz: https://www.knihovny.cz/)
Doufáme, že jsme Vám výběr trochu zpřehlednili. Konečné rozhodnutí, který z výše uvedených typů průvodců bude vyhovovat Vám a podmínkám Vaší cesty, už ovšem necháme na Vás.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2011 15:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu