-
To se mi líbí
-
Doporučit
Bohumil Synek, národnost česká, příslušný do soudního okresu Konice, nastoupil k četnictvu na Slovensku 25.9.1922. Květen 1939 četnická stanice Prostějov. 9.5. 1945 odvelen na stanici v Bystřici pod Hostýnem
Dobrý den,
Národní knihovna ČR disponuje pouze tištěnými zdroji. Biografické informace k osobám, jež nezastávaly nějakou výraznou politickou či kulturní funkci, nejsou v těchto zdrojích příliš zastoupeny, popřípadě jsou velmi kusé.
Prostřednictvím fulltextového vyhledávání v dobových periodikách začátku 20. století jsme objevili dvě zmínky v Národní politice, které se vztahují ke strážmistru Synkovi. Ani jedna z nich ovšem neuvádí příliš podrobností. Spíše strážmistra Synka pouze zmiňují. Taktéž se nedá jednoznačně určit, zda se jedná o Vámi hledaného strážmistra. Je možné, že v českém četnictvu v té době složilo více osob s příjmením Synek.
První článek strážmistra Synka zmiňuje v souvislosti s jeho účastí na odhalení finanční krádeže. Druhý článek je osobnějšího charakteru. Zmiňuje rodinu strážmistra Synka ve které došlo k tragické události. Při procházce s manželkou a synem byl nákladním autem sražen jeho tříletý syn.
* 1936 - strážmistr Synek případ v Chodové Plané u Mariánských lázní: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/4856104 (Národní politika. 1936,r. 54, č.30, 30.1., str. 16, ranní vydání)
* 1927 - neštěstí v rodině strážmistra Synka v Jevišovicích: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6853381 (Národní politika. 1927, 2.11.1927, s. [6])
Při pátrání k historii strážmistra Synka zkuste oslovit žijící rodinu, příbuzné a známé. Je možné, že s jejich pomocí objevíte rodinné archiválie. Z jejich vzpomínek si také můžete udělat ucelenější obraz o jeho životě.
Z úředních cest můžete zkusit archivy četnických stanic, které jsou Vám známé:
Název fondu (sbírky):Četnická stanice Konice Uloženo v archivu:Státní okresní archiv Prostějov Místo vzniku fondu (sbírky):Konice Časový rozsah:1918-1945
Metráž:0,19 bm zpracováno (z toho 0,19 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Četnická stanice v Konici. Stanice SNB v Konici.
Tematický popis:Staniční služební knihy 1939-1945, důvěrný podací protokol 1943-1946, obyčejný podací protokol 1941-1944, památník 1918-1946 (obsahuje zpětné zápisy od roku 1916).
Archivní pomůcky:
BOČKOVÁ M.: ČETNICKÁ STANICE KONICE, 1918-1945 (1946). Inventář, 2012, s. 8, ev.č. 805.
-----------------
Název fondu (sbírky):Četnická stanice Prostějov Uloženo v archivu:Státní okresní archiv Prostějov Místo vzniku fondu (sbírky):Prostějov Časový rozsah:1919-1944
Metráž:0,63 bm zpracováno (z toho 0,63 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Četnická stanice v Prostějově.
Tematický popis:Staniční služební knihy 1919-1943, evidence hledaných osob 1931-1939, vloupání a krádeží 1935-1938, jiných trestných činů 1931-1941, nezvěstných osob 1931-1941, neznámých mrtvol 1931-1940, dotazů o osobách 1942 a vydaných zbrojních pasů 1939-1940, pokyny a rozkazy 1934-1940, běžná trestní oznámení 1934-1938, žádosti o podporu rodinám zatčených četníků 1940-1942, podací protokol důvěrný 1935, 1939-1941, podací protokol obyčejný 1926, 1941, rejstřík k podacímu protokolu 1926.
Archivní pomůcky:
BOČKOVÁ M.: ČETNICKÁ STANICE PROSTĚJOV, 1919-1944. Inventář, 2012, s. 0, ev.č. 835.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
27.10.2017 21:33
zabývám se moravským četnictvem a mám archivní podklady, ze kterých jsem schopen minimálně rekonstruovat služební kariéru Bohumila Synka. Máte-li zájem, ozvěte se mi na email nebo na Facebook Moravští četníci