-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
nedávno jsem četla knihu Pod ochranou protektorátu. Kinderlandverschickung v Čechách a na Moravě: politika, každodennost a paměť 1940-1945 od Radky Šustrové, která pojedánává o projektu KLV na našem území, který se týkal posílání německých dětí z bombardovaných oblastí do středisek (táborů) na Moravě a v Čechách (př. Poděbrady). Ke studijním účelům bych potřebovala pročíst více zdrojů o projektu, případně o knihovnách ve střediscích, ale zatím se mi nepodařilo nic moc dalšího najít. Zajímá mě tedy, zda lze k tématu dohledat materiály např. v archivech či v nějakých databázích, nebo jaká klíčová slova je nejlepší zadávat?
Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
Kinderlandverschickung (KLV) znamenalo pro mnoho městských dětí ozdravný pobyt na venkově; např. Lázně Bohdaneč, Mirošov nedaleko Plzně, zámek v Březolupech, zámek v Chocni a na Moravě lázně Luhačovice, Teplice nad Bečvou, Bystřice pod Hostýnem aj.
K problematice by se vám hodila nejspíš např. tato kniha:
MERVART, Jan, STŘEDOVÁ, Veronika a kol. České, slovenské a československé dějiny 20. století IV. Ústí nad Orlicí: Oftis, 2009.
Publikace, kterou zmiňujete, ŠUSTROVÁ, Radka. Pod ochranou protektorátu Kinderlandverschickung v Čechách a na Moravě: politika, každodennost a paměť 1940 - 1945. Praha: Filosofická fakulta Univerzity Karlovy, 2012., obsahuje použitou literaturu, ze které byste mohla také čerpat. Bibliografický záznam jsme ponechali podrobný, tzn. i s klíčovými slovy (předmětovými hesly), abyste věděla, jaká slova použít při dalším vyhledávání (záznam níže).
Hlavni zahlavi Sustrova, Radka, 1986-
Nazev Pod ochranou protektoratu : Kinderlandverschickung v Cechach a na Morave: politika, kazdodennost a pamet 1940-1945 / Radka Sustrova
Vydani Vyd. 1.
Nakl. udaje Praha : Filozoficka fakulta Univerzity Karlovy, 2012
Popis (rozsah) 315 s. : il., mapy, faksim. ; 19 cm
ISBN 978-80-7308-424-0 (broz.)
Edice Fontes ; sv. 7
Poznamka Anglicke a nemecke resume
Poznamka Obsahuje bibliografii, bibliograficke odkazy a rejstrik
Predmet. heslo Kinderlandverschickung (organizace : Nemecko)
Predmet. heslo Kinderlandverschickung (projekt)
Predmet. heslo rodiny s detmi -- Nemecko -- 1939-1945
Predmet. heslo deti a mladez -- Nemecko -- 1939-1945
Predmet. heslo socialni pomoc -- Nemecko -- 1939-1945
Predmet. heslo programy a projekty -- Nemecko -- 1939-1945
Predmet. heslo zarizeni socialni pece -- Nemecko -- 1939-1945
Predmet. heslo zarizeni socialni pece -- Cesko -- 1939-1945
Predmet. heslo deti a valka -- 1939-1945
Predmet. heslo Protektorat Cechy a Morava
Chronolog. udaj 1940-1945
Chronolog. udaj 1939-1945
Forma, zanr monografie
Skupina Konspektu 364-1/-7 - Druhy socialni pomoci a sluzeb
MDT 316.812.71
MDT 316.346.32-053.2
MDT 364-787
MDT 005.591
MDT 364-5
MDT 355.01-053.2
MDT (430)
MDT (437.3)
MDT (048.8)
Predm. hesla-angl. families with children -- Germany -- 1939-1945
Predm. hesla-angl. children and youth -- Germany -- 1939-1945
Predm. hesla-angl. social support -- Germany -- 1939-1945
Predm. hesla-angl. programs and projects -- Germany -- 1939-1945
Predm. hesla-angl. residential care facilities -- Germany -- 1939-1945
Predm. hesla-angl. residential care facilities -- Czechia -- 1939-1945
Predm. hesla-angl. children and war -- 1939-1945
Predm. hesla-angl. Bohemia and Moravia (Protectorate, 1939-1945)
Forma, zanr-angl. Monographs
V elektronickém katalogu Národní knihovny ČR jsme vybrali podle klíčových slov další literaturu:
Nazev 24 Stundenbilder fur die Durchfuhrung der Grundschule fur Leibesubungen mit Anhang 5 Stundenbilder fur Schwimmen : Lehrmethode fur den Schwimmenunterricht fur Anfanger ... : Handbuch fur den Kriegs-Sportwart der Hitler-Jugend : Sonderauflage fur die Erweiterte Kinderlandverschickung / [Zeichnungen: Karlheinz Grindler]
Nakl. udaje Prag : Reichsjugendfuhrung, [19]44 (Novina)
Popis (rozsah) 116 s. ; 8
Poznamka Sonderausgabe "Unser Lager" 5/44
Nazev Anlage zum Sonderdienst KLV Januar 1945 : Vertraulich / Verantwortlich: Hauptgefolgschaftsfuhrer Tiedemann
Nakl. udaje [Prag] : Kinderlandverschickung Hauptabteilung I., 1945 (Bad-Podiebrad : M. Nohavec)
Popis (rozsah) 16 s. ; 8
Poznamka Vertraulich
Nazev Heimnachmittage fur Jungmadel. Sonder-ausgabe 2/44 / Gesamtverantwortlich ... Sandstede ; Verantwortlich fur die Madelarbeit: ... Seelig ; [Zusammenstellung und Erarbeitung der Heimnachmittage: Amt WS der Reichsjugendfuhrung]
Nakl. udaje Prag : Dienststelle Kinderlandverschickung, [19]44 (Novina)
Popis (rozsah) 160 - [I] s. ; 8
Nazev Junge Heimat : die Lesestunde der KLV-Lager : [erscheint im Auftrag des Beauftragten des Fuhrers fur die erweiterte Kinderlandverschickung durch die Dienststelle KLV der Reichsjugendfuhrung. Heft 1-12 / Schriftleitung und verantwortlich Gerhard Dabel ; Vertretung Ehrengard v. Krosigk]
Nakl. udaje Bad Podiebrad : KLV-Lager, 1944 (Prag : Schulz)
Popis (rozsah) 244, [I] s. ; 8
Dalsi puvodce Dabel, Gerhart
Nazev Junge Heimat. Heft 12. Sonderausgabe Weihnachten 1943 ..., [es weihnachtet sehr] / gesamtverantwortlich ... Sandstede ; verantwortlich fur die Madelarbeit Gretel Seelig ; [am Heft 12 arbeiteten mit als Zeichner Hans Kuhn, Hermann Skibba, Karin Grafin Hardenberg, Inge Kohuth, Ilse Mau, Mathilde Goldbeck]
Nakl. udaje Prag : Dienststelle Kinderlandverschickung, [19]43 (M. Schulz)
Popis (rozsah) 128 s. ; 8
Poznamka Das Titelbild zeichnete Hermann Skibba
Nazev KLV.-Sender Bad Podiebrad : Mai 1941 ... : Lagerbrief der erweiterten Kinderlandverschickung Bohmen / [Schriftleitung Lehrer Momberg]
Nakl. udaje Podiebrad : Lagerkommandant Ebbinghaus, 1941 (M. Nohavec)
Popis (rozsah) 7, [I] s. ; 4
Nazev Unser Lager : Richtblatter der Fuhrungskrafte in den Lagern der KLV. Heft 1/45-4/45 / [Schriftleitung und verantwortlich: Gerhart Dabel] ; Stellvertreterin: Ehrengard von Krosigk
Nakl. udaje Bad Podiebrad : Der Beauftragte des Fuhrers fur die erweiterte Kinderlandverschickung (KLV), 1945 (Prag : Novina)
Popis (rozsah) 1 sv. ; 8
Dalsi puvodce Dabel, Gerhart
Můžeme doporučit i několik odkazů v elektronické encyklopedii Wikipedie, vizhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Kinderlandverschickung#Souvisej.C3.ADc.C3.AD_.C4.8Dl.C3.A1nky.
Domníváme se, že by bylo možné najít informace v Národním archivu http://www.nacr.cz/ nebo oblastních archivech nebo muzeích míst, kde tábory vznikaly, možná i Vojenský historický ústavhttp://www.vhu.cz/zakladni-informace-o-vhu-praha/.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
07.11.2014 18:42