přísloví
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi prosím pomoct se slovníkovým vysvětlením těchto čtyř přísloví:
Chodit spát se slepicemi
Neví, kde mu hlava stojí
Mlýt pantem
Být na koni
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uvedená úsloví patří mezi běžně užívaná. Předpokládáme tedy, že jejich význam pravděpodobně znáte.
Chodit spát se slepicemi   - (obv. starý nebo venkovský člověk v důsledku návyku, zvl. kvůli časnému vstávání ráno ) chodit spát velmi brzy, při setmění
Neví, kde mu hlava stojí -  (člověk v důsledku množství stejně naléhavých povinností a nedostatku času apod.) mít mnoho práce a starost, soustřeďovat se na příliš mnoho věcí najednou a být z toho již zmatený, dezorientovaný Mlít pantem - žvanit Být na koni - (Člověk v mocenském boji, soutěži, hádce aj.) mít momentální převahu a výhodu a také možnosti (aktivního postupu apod.
Zdroje:
* Čermák, František, Hronek, Jiří a Machač, Jaroslav. Slovník české frazeologie a idiomatiky. 3, Výrazy slovesné. 2., přeprac. a dopl. vyd., V nakl. Leda vyd. 1. Praha: Leda, 2009. 1247 s. ISBN 978-80-7335-218-9.
* Zaorálek, Jaroslav. Lidová rčení. Vyd. 4., V nakl. Academia 2. Praha: Academia, 2000. 741 s. ISBN 80-200-0824-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 10:12
Gertrůda píše:
Pondělí 08.06.2020 14:19
Dobrý den, co znamená chytrý jako liška?
PSK - admin píše:
Úterý 09.06.2020 12:54
Dobrý den,
chytrý jako liška se používá, když o někom chcete říct, že je lstivý, chytrý až vychytralý.
Liškám, lišákům je tradicí bajek a příběhů přisuzování chytrost. Například v Ezopových bajkách, středověkém Románu o Lišákovi, pohádce o Chytré kmotře lišce od Josefa Lady aj.
Čerpáno z:
Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. s. 606
Níže máte povídání o tom, jak mohlo vzniknout přisuzování chytrosti lišce:
https://nasregion.cz/[…]/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu