příslovce od podstatného jména dívka
Text dotazu
Dobrý den,
jak lze utvořit příslovce od podstatného jména dívka? (Vzor chlapec -
chlapecky). Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
adverbium k podstatnému jménu "dívka" slovníky českého jazyka neuvádějí.
Příslovce, které by bylo odvozeno od daného slova, se v českém jazyce neužívá. Příruční slovník jazyka českého uvádí pouze přídavná jména, a to : "dívčí" popřípadě málo užívaný výraz "dívčenský, dívčinský" (od tohoto přídavného jména je možné vytvořit příslovce: dívčensky, dívčinsky - v češtině se ovšem neužívá).
Použitá literatura:
* Příruční slovník jazyka českého. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
* Pravidla českého pravopisu : [správně česky / pravidla vytvořil autorský kolektiv pracovníků Lingea]. 2. vyd. V Brně : Lingea, 2010. ISBN 978-80-87062-88-3.
* Příruční mluvnice češtiny. 2. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. ISBN 978-80-7106-980-5.
Vaše dotazy zaměřené na jazykovou problematiku Vám mohou pomoci vyřešit také pracovníci Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR:
http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.11.2010 15:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu