přílohy velkých politických deníku
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde naleznu přehled výtisků : Lidových novin, Rudého práva, Slovo, Venkov ... z let 1918 - 1938 a jejich přílohy(ženské).
Popřípadě literaturu spojenou s danou problematikou.
Předem děkuji za ochotu
Odpověď
Dobrý den,
přehled (seznam) jednotlivých čísel a jejich příloh bohužel pro zmíněná prvorepubliková periodika není k dispozici.
Pouze Lidové noviny byly z uvedených titulů již digitalizovány a jsou dostupné v rámci systému Kramerius Národní knihovny ČR (http://kramerius.nkp.cz/ - plné texty periodika jsou dostupné z počítačů Národní knihovny ČR, přehled  jednotlivých čísel je  volně k nahlédnutí) či Moravské zemské knihovny v Brně (http://kramerius.mzk.cz/search/handle/uuid:2552d4b0-61e6-11dc-89d8-000d606f5dc6 ; volně dostupné).
V případě Rudého práva a Venkova je třeba nahlédnout  přímo do svazků tištěných periodik či prostudovat jejich mikrofilmovou kopii.  Pokud tak budete chtít učinit v Národní knihovně ČR, můžete si objednat požadované svazky následovně:
Rudé právo vycházelo od roku 1920. Jednotlivé Vámi požadované svazky je možné předem objednat do Všeobecné studovny NK ČR prostřednictvím Naskenovaných katalogů (KATIF: http://katif.nkp.cz/, Generální katalog III, PRACE/W - PREE > č. záznamu 325, 326). Některé svazky jsou ovšem poškozené. Informace o poškozených svazcích naleznete v Online katalogu NK ČR:  http://aleph.nkp.cz/cze/nkc.
Do Všeobecné studovny ČR si můžete objednat maximálně 6 svazků (po jejich prostudování je možné přiobjednat další svazky- viz pravidla Všeobecné studovny NK ČR: http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/vseob-stud )
Venkov je v Národní knihovně ČR dostupný v kopii na mikrofilmu. Pokud jste držitelkou platného čtenářského průkazu, můžete si předem objednat požadované mikrofilmy přes Online katalog Národní knihovny: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc do Studovny periodik či Studovny přírodních a společenských věd.
S názvem "Slovo" vycházel v období mezi lety 1918 - 1932 týdeník s podnázvem "Týdeník politických organisací národně sociální a malozemědělských na Kroměřížsku a Zdounecku". Tento dokument je v Národní knihovně ČR dostupný pravděpodobně pouze v exempláři Národního konzervačního fondu (více informací Vám podají kolegové z Informací v Hale služeb: http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/hala-sluzeb )
Pokud jste měla na mysli České slovo, tento deník byl již taktéž digitalizován a je dostupný v rámci systému Kramerius NK ČR (http://kramerius.nkp.cz/ - plné texty periodika jsou dostupné z počítačů Národní knihovny ČR, přehled  jednotlivých čísel je  volně k nahlédnutí)
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.05.2014 13:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu