příjmení Zrůcký
Text dotazu
Dobrý den, prosím o vysvětlení původu a významu příjmení Zrůcký. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Zrůcký je odvozeno od místního jména Zruč.
V knize od Antonína Profouse se můžeme o původu názvu Zruč dočíst následující výklad (pro Zruč nad Sázavou a Zruč/ves blízko Plzně):
"Původně bylo jméno těchto obcí v množném číslem, jak je vidět z dokladů. Staročesky zruč = hrstky (dvě zruči pepře třeného (hrstky).
Pro Zruč u Plzně podal Profous odchylný výklad. U Brandýsa n. Labem je ves Rudeč a kdysi bývala ves Rudeček. Jméno této zaniklé vsi se objevuje též v podobě Zruč. Profous soudí, že stejný původ má i jméno Zruč na Plzeňsku, že se totiž vyvinulo z předložkového spojení z Rudče > z Ruče."
Podle stránek www.kdejsme.cz žije v České republice 18 mužů a 16 žen s příjmením Zrůcký/-á; nejvíce v oblastech Dačic, Brna, Hustopeče či Hranic.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* PROFOUS, Antonín; ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2012 14:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu