-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
můžete mi pomoci nalezením významu a původu příjmení VODOCHODSKÝ?
Příjmení Vodochodský je obměna příjmení Vodička. Pravděpodobně je složeno ze slov voda(=Vodička) a chodit. Může mít více možností původu:
Může mít souvislost s názvy obcí a sídel - př. Vodice (okres Prachatice, Tábor), nebo s názvy vod - Vodický potok, Trnava.
Příjmení může do kategorie "podle dějů" (různých příhod a příběhů), ale jak z dalšího vyplyne, i "podle stavu a zaměstnání". Takové jméno mohl dostat člověk, který odmítal dát si něco ostřejšího a "propagoval" pití vody - s dodatkem chodský mohlo znamenat, žen si pro ni i chodil. Nebo vychvaloval vodu z toho či onoho pramene, lesní studánky.
Může to být i pojmenování podle materiálu, s nímž dotyčný pracoval. Patlal "vodičky" na kuří oka, proti průjmu, zácpě...
Další obměny příjmení jsou: Voda, Vodáček, Vodák, Vodal, Vodenka, Voděrad, Vodica, Vodice, Vodič, Vodinský, Vodka, Vodňanský, Vodník, Vodný, Vodolán.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/ nebo http://www.prijmeni.cz/ .
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
05.09.2016 13:43