Příjmení Vlach
Text dotazu
Jaký význam má příjmení Vlach?
Odpověď
Co se týká významu příjmení Vlach, je několik možností podle toho, jak příjmení vzniklo.
Vlachy, Vlach, Vlaši jsou zastaralé pojmy pro Itálii a Italy takže se takto mohli označovat lidé, kteří přišli z Itálie. Mohli se tak také označovat i ti, kteří se přistěhovali z některé české vsi  (např. Vlachov, Vlachova Lhota, Vlachové, Vlachovice apod.)
Za Karla IV. k nám přišlo mnoho stavebních řemeslníků z Itálie a tento příliv trval i v 16. století. Národní jméno Vlach se stalo synonymem slova zedník. Ale bylo to i synonymum pro kupce s cizokrajným kořením.
Dále může být příjmení Vlach odvozeno od křestních jmen začínajících slabikou Vla- (Vlastimil, Vlastibor, Vlastislav, Vladislav, Vladimír…)  přidáním přípony –ch.
Kotík uvádí, že Vlach požívali staří Čechové jako osobní jméno, jak ukazují hojná jména osad.
Prameny:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897, s. 34 [digitalizovaný dokument]. [Cit. 26.4.2011]. Dostupné z: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20576893.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002, s. 282-283. ISBN: 80-86328-10-4.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004, s. 210-211. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.06.2013 15:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu