příjmení Violová
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na původ příjmení Violová. Předem děkuji za Vaši opověď.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám v dostupných zdrojích - seznam uvádíme níže, nepodařilo najít příjmení Violová (od muž. Viola) a tedy ani vysvětlení jeho významu a původu.
Avšak vzhledem na shodnost přímení s křestním jménem Viola a potenciální možností jejich společného původu, Vám můžeme nabídnout alespoň vysvětlení k tomuto křestnímu jménu. Viola (Violeta) je jméno latinského původu odvozeno od slova. "viola", což znamená fialka.
Spadá, podobně jako jména Ružena, nebo Liliana k tzv. botanickým jménám.
S Vašim dotazem týkajícím se u nás ojediněle se vyskytujícího příjmení Vám tedy doporučujeme obrátit se spíše na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/), kde Vám jazykoví odborníci jistě poskytnou přesnější odpověď.
Pro zajímavost taky uvádíme statistiky příjmení podle webových stránek www.kdejsme.cz a podle Ministerství vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx. Podle dohledaných informací žije na území České republiky v současnosti se jménem Violová 89 žen, přičemž nejvíc je jich v okolí měst Kaplice, Ostrava, Děčín, Ústí nad Labem, Semily a Karviná.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* Kotík, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897
*Knappová, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4.vyd. Praha:
Academia, 2006.651 s. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2013 13:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu