Příjmení Viktora
Text dotazu
Prosím o laskavé sdělení odborného názoru na původ
mého příjmení (VIKTORA), případně od kdy se v Čechách vyskytuje.
Zřejmě latinský základ, ale proč?
Odpověď
Dobrý den,
dotazy na původ příjmení zodpovídáme na základě odborné literatury, která se touto problematikou zabývá. Vaše příjmení Viktora je v knize "Naše příjmení"
vysvětleno následovně:
"Viktora - z OJ (osobního jména) a příjm. Viktor, lat. = vítěz"
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. s. 209.
Určit dataci vzniku jednotlivých příjmení je velmi obtížné, neboť: "naše příjmení vznikala během několika století, od 14. do 18.století, nejprve u šlechty, pak u měšťanů a u svobodných sedláků. Vývoj společnosti a zdokonalování veřejné správy vyžadovaly přesnou definici osob: tato potřeba vedla k ustalování příjmení. Po rozmanitých nábězích byla u nás dědičnost a neměnnost příjmení uzákoněna r.1780. Tehdy také dostali svá příjmení i bezzemci a čeleď."
(MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2.vyd. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
s.9.)
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 638 mužů a 663 žen s příjmením Viktora/Viktorová, příjmení se nejčastěji vyskytuje v Praze, Českých Budějovicích a Kutné Hoře (další obce viz server Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/)
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2012 13:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu