příjmení Vaňhara
Text dotazu
Prosim muzete sdelit vice informaci o puvodu jmena
Vanhara?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vaňhara (první zmínka v pramenech z r. 1585) patří do skupiny příjmení vzniklých z názvů různých funkcionářů a služebníků. Toto příjmení pochází z německého slova obecného významu Weinherr = ochutnavač vína, také nazýván vejnhar, a dozorce nad vinným obchodem v moravských městech.
Někdy byla obnovena původní německá podoba obecného jména, z jehož přejaté a pozměněné podoby vzniklo české příjmení. U příjmení Vaňhara k této obnově došlo jen částečně, např. ve fryštácké matrice se můžeme místo s příjmením Vaňhara setkat s Weinhara, ač přesně německy by bylo již zmíněné Weinherr.
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 196 mužů a 217 žen s příjmením Vaňhara/Vaňharová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. Str. 205. ISBN 978-80-86781-03-8.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Svazek 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Str. 89, 141. ISBN 80-7044-212-3.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 10:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu