Příjmení Turčinová
Text dotazu
význam příjmení Turčinová
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Turčinová (Turčin, Turčina)  bylo pravděpodobně, podobně jako příjmení Turčín, odvozeno ze slov Turek  či turecký. Níže zmíněné zdroje uvádějí, že příjmení mohlo být odvozeno buď přímo z národního jména (vzhledem k častým válkám s Turky se o Turcích často mluvilo, někteří se k nám mohli dostat jako zajatci), nebo od domovních znamení v podobě Turka. Turčínem mohl být nazýván i člověk, který svým chováním či vzhledem nějak Turka připomínal.
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme"  24 mužů  s příjmením Turčin, 5 mužů s příjmením Turčina a 43  žen s příjmením Turčinová.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 13:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu