příjmení Tukač
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jaký je původ příjmení TUKAČ. V ČR je asi 10 výskytů tohoto příjmení. Proto bych ráda věděla odkud pochází (snad z Chorvatska či Slovinska). Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Odpověď
Dobrý den,
o příjmení Tukač není bohužel v knihách, které máme k dispozici, příliš mnoho informací. Příjmení Tukač je odkázáno na příjmení Netuka (Neťuka), které dle publikace od Ant. Kotíka vychází z "konání a činění jednotlivců". Jako základ bychom tedy teoreticky mohli brát sloveso ťukat. Bohužel ani k němu nám etymologické slovníky mnoho neřeknout. Odvozeno by snad mělo být od citoslovce "ťuk", na  Moravě se lze setkat také s výrazem ťukotat, slovensky ďukať; zvukomalebné. Srovnání s ukrajinským djugaty, ruským túkat a bulharským čukam.
Jakého původu ovšem sloveso je, není ve slovnících uvedeno.
S dotazem se můžete také obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/), kde by Vám snad odborníci podali přesnější odpověď.
Použitá literatura:
* MATES, VLADIMÍR. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 S. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Kotík, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
* Machek, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
* Holub, Josef a Lyer, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha: SPN, 1992. 483 s. Odborné slovníky. ISBN 80-04-23715-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu