příjmení Švíka
Text dotazu
DObrý den. Prosím jak vzniklo přijmení Švíka. Za Vaší vstříctnost děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale přímo příjmení Švíka se nám nepodařilo najít v žádných nám dostupných zdrojích, našli jsme však příjmení Švík, jehož vznik je ovšem vysvětlováno dvojím způsobem:
1.  Vaše příjmení mohlo vzniknout ze slova Švec. Podle A. Kotíka v knize "Naše příjmení" se řadí do kategorie příjmení vzniklých podle názvů živnosti řemeslné či obchodní.
2. Vaše příjmení mohlo vzniknout ze středohornoněmeckého swigen = mlčet. Či též mohlo vzniknout z německého Swidiger.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk Český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám měli odborníci na český jazyk poskytnout uspokojivější odpověď.
Dále uvádíme pro zajímavost několik statistických údajů. Podle serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 65 mužů s příjmením Švíka a 158 žen s příjmením Švíková. Nejčastěji pak v Jihlavě, Praze či Nýřanech. Věkový průměr mužů s tímto příjmením je 37 let a u žen je to 41 let. Pokud by Vás zajímaly i další statistické údaje, můžete je nalézt např. na výše zmíněném serveru.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
Další projité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 10:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu