příjmení "Suchoň"
Text dotazu
Výklad/původ příjmení "Suchoň".
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Suchoň je jednou z mnoha variant příjmení Suchý (další např. Sucháček, Suchařík, Suchařípa, Suchdol, Suchmel, Suchona, Suchopal, Suchopárek, apod.).
Příjmení Suchý patří do kategorie těch, které jsou odvozeny z tělesných a duševních vlastností. Pojmenování dostal dotyčný proto, že byl suchý, někdy ve významu nápadně hubený, kostnatý, vyzáblý...lišil se od běžného průměru svého okolí. Výraz suchý měl i význam nemocný, churavý. Hubenost se mohla také v některých případech být způsobena suchou nemocí - souchotinami.
Použitá literatura:
1) MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
2) MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2.. Praha : Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-104
3) MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1.. -- Praha : Epocha, 2003. -- 381 s. ISBN 80-86328-30-9
4) MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd.. -- Praha : Epocha, 2004. -- 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2009 12:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu