příjmení Štrobl
Text dotazu
Dobrý den,
může se nějak zjistit, jaký význam má příjmení Strobl či Štrobl? V němčině se píše bez háčku ale čte se stejně jako v češtině s háčkem. Toto jméno používali mí němečtí předci žijící na Znojemsku, dnes potomci v Čechách toto jméno píší česky s Š
Odpověď
Dobrý den,
Přikládáme význam a četnost Vámi uváděného příjmení.
Strobl viz. Strob = souvisí se strabiti = hojiti, občerstviti
Zdroj: Kotík, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. 288 s.
Štrobl, Strobl = střhn. příd. jm. strobel = kosmatý, rousnatý, kostrbatý (kosmatý = chlupatý)
Zdroj: Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Strobl (v. Strobel) = s naježenými vlasy + stejná informace jako v Moldánové Beneš, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
Dle  tohoto internetového zdroje http://www.kdejsme.cz/prijmeni/%C5%A0trobl/hustota/ je četnost příjemní Štrobl 362 v roce 2012 v ČR.
A Strobl:  http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Strobl/hustota/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.06.2013 17:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu