Příjmení Štochl
Text dotazu
Prenesený význam prijmeni ŠTOCHL za účelem výroby
domovního znamení.Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Štochl vzniklo patrně z chodského nářečního slova "štochat" = trkat, tlačit. Další původ je možný také z osobního jména Eustach, které je řecko-latinského původu (řec. Eustathios) a znamená "ztepilý, dobře rostlý".
Pokud by Vás zajímaly také statistické údaje, dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 392 mužů a 398 žen s příjmením Štochl/Štochlová.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. Str.
191. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2010. Str. 168. ISBN 978-80-200-1888-5.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR -
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.08.2011 08:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu