příjmení Stehlík
Text dotazu
Dobrý den , prosím mohli byste mi říct
původ,století,v které oblasti ČR je nejrozšířenější, a v jakém jazyce
vzniklo slovo Stehlík/Stehlíková
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Stehlík je odvozeno od názvu ptáka. Mezi další příjmení se stejným původem patří např. Stehlíček nebo Stehel.
Samotné slovo stehlík je pravděpodobně všeslovanského původu, staročeské znělo "stehlec". Název je pravděpodobně zvukomalebný podle jeho zpěvu ("stiglit").
Statistiky Ministerstva vnitra ČR ( dostupné na adrese
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx ) evidovaly ke dni 15.7. 2009 3438 mužů a 3463 žen s příjmením Stehlík/-ová.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání druhé. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštní zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2.vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.08.2011 10:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu