-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den potřeboval bych pomoct.. zda v nějakém výpisu poddaných dle víry, svobodnických knihách nebo berní rule se někde vyskytuje v čr příjmení Starý..moc děkuji za jakoukoliv odpověď
Dobrý den,
příjmení Starý (Starej apod.) bylo poměrně hojně rozšířeným příjmením již v 17. století. K Soupisu poddaných podle víry nebyl dosud vytvořen jmenný seznam osob zde uvedených. Obdobný seznam ovšem již existuje pro Berní rulu z roku 1654. Zde je uvedeno kolem 60 osob s příjmením Starej a 40 s příjmením Starý. Hojně jsou zde zastoupeny též další podoby tohoto příjmení (Starýho, Starých, Stará aj.).
Pokud Vás zajímá, v jakých oblastech se dané příjmení vyskytovalo, doporučujeme prostudovat druhý svazek knihy:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum. V případě, že se Vám podaří vyhledat předky až do poloviny 17. století, můžete nahlédnout do zmíněných dokumentů a dopátrat se předků v konkrétní obci.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* ŘIČAŘ, Kristoslav. Rodokmen: objevte tajemství vašeho rodu. V Praze: Malý princ, 2013. 253 s. ISBN 978-80-87754-14-6.
* PEREMSKÁ, Lenka. Váš rodokmen krok za krokem. 1. vyd. Brno: CPress, 2013. 208 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-264-0279-4.
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použitá literatura:
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
25.06.2014 14:20