příjmení Špáta a Jangl
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych zjistila původ příjmení Špáta a Jangl, mohli byste mi pomoci?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Špáta a podobná příjmení (Špát, Špátenka, Špatina, Špatka aj.) byla odvozena z přídavného jména špatný.
Druhé Vámi uvedené příjmení Jangl není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno. Pravděpodobně ovšem bylo odvozeno z osobního jména Jan (jméno vzniklo z hebrejského Jochánán, což znamená "bůh je milostivý", případně "bohem daný", "milostivý dar boží").
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 92 mužů a 146 žen s příjmením Špáta/Špátová a 79 mužů a 69 že s příjmením Jangl/Janglová.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR na stránkách portálu Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2012 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu