příjmení Šmejcký
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mě etymologie a význam příjmení Šmejcký.
Děkuji za odpověď a přeji Vám vše hezké.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šmejcký/-á vzniklo jako přivlastnění k rodině Šmejcově nebo Šmejdově. Příjmení Šmejc tedy vzniklo z německého nářečního apelativa Schmeize = moucha masařka a příjmení Šmejda ze starého apelativa šmejd = rozličné drobné zboží; toulka či úskok někdy také ze slovesa šmejdit.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 68 mužů s příjmením Šmejcký (s věkovým průměrem 35 let) a 36 žen s příjmením Šmejcká (s věkovým průměrem 41 let). Tito žili nejčastěji v Praze či v Nymburku. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2014 15:12
Václav Šmejcký píše:
Středa 17.03.2021 14:40
Co vím, tak pochází z příjmení Schmaitzki (hlášení se k polské národnosti) - v roce 1832 změna příjmení - využito háčků - Šmejcký - (první Eberhard - nar. 1832).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu